Сонцезахисний крем - це необхідність! Це вже науково доведений факт - сонцезахисні засоби запобігають раку шкіри, крім того, сонцезахисні креми попереджають перші ознаки старіння: пігментні плями, зморшки, тьмяний колір обличчя і втрату пружності шкіри. Дози ультрафіолетового опромінення накопичуються в організмі все життя. Особливо небезпечні сильні опіки, коли шкіра покривається пухирями і облазить. Організм запам'ятає цей стрес і може пригадати вам, наприклад, через 10-15 років, у вигляді набутої алергії на сонце.

Кілька важливих моментів, які слід знати, купуючи Санскрін:

ВИБІР СТУПЕНЯ ЗАХИСТУ РІЗНИЦЯ МІЖ SPF 15, 30 І 50.
Жоден сонцезахисний крем не забезпечує 100% захист від сонячних променів. Засіб з SPF 15 відображає / розсіює 93% УФ-променів, SPF 30 97%, SPF 50 98%. Крім того, SPF означає, що ваш крем захищає лише від променів типу В, які викликають почервоніння і опік. Засіб, який захищає від UVA, відрізняє маркування PA +, де кількість плюсів вказує на ступінь захисту, чим більше, тим краще (максимум РА +++++).

ЯК ВИБРАТИ SPF ПО ТИПУ ШКІРИ:

  • SPF 30-50. Підходить для дуже світлої шкіри, яка швидко обгорає. Наносити такий крем можна на шкіру, яка вже трохи засмагла або на бліду.
  • SPF 15-30. Підходить для світлої шкіри, яка іноді обгорає, але при цьому засмага завжди лягає добре.
  • SPF 6-15. Підійде власницям шкіри середнього відтінку (не світлого і не дуже темного). Такий тип шкіри зазвичай мінімально обгорає на сонці і засмага завжди лягає добре.
  • SPF 2-10. Підійде для смаглявої і темної шкіри, яка дуже рідко (швидше ніколи) НЕ обгорає на сонці.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! SPF з різних продуктів по догляду, що нанесені один на інший, не сумуються. Не думайте, що якщо ви нанесли денний крем з SPF 30, а потім тон або пудру з SPF 15, то ви отримаєте фактор захисту 45. Рівень захисту визначається за найвищим показником. Тобто в прикладі вище захист буде - 30.

Захисні властивості сонцезахисних засобів не залежать від ціни. Сонцезахисні засоби є і у бюджетних, і у люксових, і у професійних марок. Різниця - в текстурах, додаткових зволожуючих компонентах, упаковці і репутації бренду, звичайно.

ВИБІР ЗАСОБУ ДЛЯ ЗАСМАГИ ПО ТИПУ ВИПРОМІНЮВАННЯ.
На всіх упаковках санскрін зазначений тип променів, від яких вони захищають UVA і UVB. Обидва типи випромінювання викликають рак шкіри, різниця між ними в довжині хвилі і специфіці впливу:

  • Промені UVA-діапазону мають найбільшу довжину хвилі і найменшу енергію. Вони безперешкодно проникають крізь легкий одяг, скло і хмари. Це випромінювання становить 95% усього УФ-випромінювання, який дійшов до землі, тому людина піддається йому завжди, коли знаходиться в світлий час доби під відкритим небом. UVA проникають глибоко в шкіру і викликають зморшки.
  • Промені UVB-діапазону не здатні пробиватися крізь тканину, скло і хмари. Частина цього випромінювання поглинається озоновим шаром, і до нас доходить приблизно 5% від усієї кількості променів UVB в період від 11:00 до 16:00. Ці промені не такі інтенсивні, як UVA, але навіть невелика кількість викликає почервоніння шкіри і сонячні опіки.

Кількість санскріну, який ви наносите, має значення. Так, на обличчя необхідно наносити 1 мл крему кількість, розміром трохи більше монети 10 копійок. Не забувайте про шию і відкриті ділянки тіла, використовуйте захисні продукти з фактором не нижче 30. Перебуваючи на вулиці, памятайте, що оновлювати захист потрібно кожні 2 години. Для цього підійдуть, наприклад, спреї з SPF.

ФІЗИЧНІ ТА ХІМІЧНІ ФІЛЬТРИ ЩО ШУКАТИ В СКЛАДІ?
До фізичних фільтрів відносяться:
Оксид цинку (zinc oxide)
діоксид титану (titanium dioxide)
Вони не проникають в шкіру, діють на її поверхні, тобто відбивають УФ-промені. Справа в тому, що фізичні фільтри найчастіше надають крему більш щільну текстуру і залишають на шкірі білий слід, через що використовувати їх інколи не дуже зручно.

Хімічні фільтри поглинають УФ-промені, мають легку і приємну текстуру, крем з ними може бути навіть рідким і прозорим, не залишає на шкірі сліду і липкості. До безпечних і неагресивних по відношенню до шкіри хімічних фільтрів відносять:
Uvinul A
Tinosorb M
Mexoryl SX
Tinosorb S

NB! Уникайте засобів з октокриленом і авобензоном, вони визнані небезпечними: можуть викликати алергію, фотодерматит і навіть провокувати ендокринні порушення.