Що таке комедогенність?
Всім нам відомий факт, що складові косметичних засобів можуть забивати пори та викликати появу акне (комедонів, чорних цяток чи інших висипань) через закупорку пір, це і є комедогенність. 

Комедогенність - це потенціал компонентів косметики закупорювати пори, викликати відкриті і закриті комедони (чорні і білі крапки на шкірі) і, як наслідок, акне. Ключове слово тут саме «потенціал»: навіть якщо ви знайдете інгредієнт на вершині одного з незліченних списків, це ще не означає, що в складі крему або сироватки він обов'язково заб'є пори.

Як взагалі це відбувається? Пори - протоки сальних залоз, і зазвичай їх закупорює шкірний себум. Це природний процес: жир виходить сам, або ми змиваємо його, коли очищаємо обличчя і приймаємо душ. Але іноді косметичні інгредієнти забивають протоки, і тоді жир накопичується в порах разом з бактеріями. На цих місцях і з'являються комедони. Найчастіше комедони з'являються у людей з жирною і схильною до акне шкірою.

Поняття «комедогенна косметика», або «косметика, що провокує акне», ввели в 1972 році доктори медичних наук Клигман і Міллс, щоб знайти зв'язок між використанням косметичних інгредієнтів і утворенням комедонів. Для перевірки гіпотези дослідники використовували Rabbit Ear Model (REM): на внутрішню сторону вуха кролика наносили косметичний інгредієнт і впродовж кількох тижнів фіксували появу комедонів і фолікулярного кератозу. Виявилося, що багато косметичних інгредієнтів викликають у тварин реакцію. За підсумками дослідження в ряди комедогенних потрапили сотні косметичних інгредієнтів: ланолін, жирні кислоти, спирти і цукри, воски, загусники, олії, пігменти, силікони, стерини, вітаміни і трави, консерванти.

Пізніше з'ясувалося, що у моделі REM багато недоліків: шкіра на внутрішній частині вух кролика набагато чутливіша людської, відповідно, вона швидше реагує на комедогенні інгредієнти. Сьогодні вчені переглядають цю модель і намагаються знайти ділянку людської шкіри, який найбільше підходить для тестування продуктів на комедогенність.

Які компоненти в косметиці провокують комедогенність?
На сьогодні немає наукових досліджень, які б доводили, що косметичні засоби можуть провокувати появу акне. Точного списку комедогенних компонентів немає, рейтинги комедогенності не можуть бути стовідсотково достовірними ще й тому, що у кожної людини свій склад шкірного себума. На нього впливають стать, вік і генетика, а також мікробіом шкіри. Якщо у людини є акне, то склад себума змінюється: через життєдіяльності бактерій P. acnes з'являється більше вільних жирних кислот. Але в першу чергу косметологи радять уникати силіконів і продуктів переробки нафти (мінеральна олія, вазелін, парафін).  Також варто виключити ланоліновий спирт, жирні кислоти (наприклад, міристат, ізопропіл), розпізнати які легко за характерними закінченнях на -піл і -тат, персикову, мигдальну олії, а також олію з виноградних кісточок .

Комедони також можуть утворитися від дратівливих компонентів, наприклад, спирту, камфори, м'яти і евкаліпту, цитрусових екстрактів та, як не дивно, гамамелісу. Особливу увагу варто звертати на текстуру - чим вона щільніша і густіша, тим вище ймовірність комедогенності.

Американська академія дерматології склала список натуральних олій, розподіливши їх по рівню комедогенності від 0 до 5. І якщо ви схильні використовувати чисті олії чи концентрати, варто враховувати цей показник, щоб замість здорової і чистої шкіри не отримати абсолютно протилежний результат з закупореними порами, прищами і запаленнями.

Як діє на шкіру комедогенність?
На виникнення комедонів впливає індивідуальна біохімія обмінних процесів в шкірі, формула шкірного сала, яке вже саме по собі є комедогенним, і, якщо є схильність до акне, то будь-який некомедогенний засіб може також викликати закупорку пір.

Комедогенні інгредієнти закупорюють пори, створюючи плівку і не дозволяють шкірі "дихати". Також утворення комедонів може бути результатом посилення саловиділення через подразнювальну дію речовин. Є ще один механізм: комедогенні інгредієнти викликають порушення процесу відновлення епітелію, що викликає появу запалень на шкірі.

Кому потрібно бути обережним з комедогеннимі компонентами?
До утворення комедонів особливо схильні люди з розширеними порами, жирною, чутливою та проблемною шкірою.

Завдання будь-якого крему - відновлення ліпідного шару, який має захисні властивості для нормального функціонування шкіри. І для кожного типу шкіри рівень жирності крему повинен бути свій. Людям з комбінованою і жирною шкірою слід звертати увагу, щоб компонентів з високим комедогенним рівнем не було взагалі, а особливо не використовувати косметичні препарати на їх основі після косметологічних чисток та інших процедур, коли шкіра особливо вразлива. Якщо людина з жирною шкірою буде користуватися, наприклад, олією або кремом з високим значенням комедогенності, то їй буде як мінімум некомфортно, підвищиться вироблення шкірного сала і може виникнути запальна реакція, в тому числі і більш яскравий прояв чорних цяток. 

Як знайти некомендогенну косметику?
Мало хто знає, що насправді поняття комедогенності ніяк не регулюється. Американська адміністрація FDA не визначає список інгредієнтів, які повинні бути виключені, коли продукт маркується як некомедогенний. Це пояснюється кількома причинами: джерело, чистота сировини, кількість інгредієнтів, метод обробки, формула засобу, так як саме поєднання інгредієнтів може зробити комедогенний інгредієнт некомедогенним, і навпаки. Не існує точних списків таких речовин. Адже, некомедогенна косметика в першу чергу відрізняється концентрацією компонентів. У ній всі інгредієнти збалансовані в межах норми, щоб не нашкодити дермальному шару шкіри. Тож довіряйте власним відчуттям але й звертайте увагу на склад косметичних засобів. В домашніх умовах можна зробити простий тест: перед тим, як використовувати засіб на регулярній основі, спробуйте кілька днів наносити його тільки на певну ділянку і стежте за реакцією шкіри.

Будьте красивими!