Як не дивно, не завжди найдорожчі інгредієнти для парфумів - це екзотичні рослини. Найчастіше висока ціна формується через особливості ручного збору.

ШАФРАН.
Сьогодні ця спеція відома як найдорожча в світі, так як за 1 грам шафрану доведеться заплатити більше, ніж за грам золота. Це пов'язано з тим, що для приготування кілограма цієї прянощі необхідно вручну перебрати 2000 квітів. Тичинки збирають вручну у живої квітки. Саму квітку не зривають. Далі сировина відправляють на сушку, після чого роблять помел, який йде на дистилят.
Серед спецій шафран є одним з найдорожчих, як і серед парфумерних компонентів. Аромат шафрану - розкішний і хвилюючий, гострий, деревно-солодкий з сандаловим нюансами. Парфуми з нотою шафрану тут.

АМБРА.
Амбра - речовина, яка утворюється в травному тракті кашалотів. Морський кашалот поглинає тонну їжі за день, включаючи безліч кальмарів з гострими дзьобами, і раз в кілька днів кашалот зригує все це, як кішка - клубок вовни. Але зрідка ця маса проходить через розділи шлунка - їх у кита чотири - і потрапляє в кишечник, і ось тепер вона вже може стати сірою амброю. Вона змішується зі звичним вмістом кишечника, чим і пояснюється не надто приємний, фекальний запах свіжої сірої амбри. Найчастіше кит позбавляється від перетравленої їжі природним шляхом, іноді - більш брутально, вмираючи від розриву кишечника. Свіжа амбра потрапляє в море, де може плавати десятиліттями, і цей етап надзвичайно важливий: взаємодіючи з водою, повітрям і сонячним світлом, амбра набуває своїх ароматичних властивостей. Деякі виробники, в основному нішеві, її використовують, але в основному амбру замінюють синтетичними матеріалами зі схожим профілем - адже справжня амбра не тільки дорога, але і примхлива в роботі, оскільки продукт, умовно кажучи, "живий": якість і запах амбри відрізняється в залежності від походження. Амбра має дуже незвичайний тваринний солодкий аромат, обрати амброві аромати тут.

ІРИС.
Аромат ірису в парфумерії отримують з коренів, а не з квітів, як ми всі думаємо. Отримання олії ірису займає 6,5 років. Три роки квітка росте, збільшуючись в цибулині, потім викопується і відправляється на зберігання, яке триває ще три роки. За цей час корінь повільно висихає, виділяючи по краплині олію. Потім олія півроку настоюється, поки не випаде осад. Ціна ефірної олії ірису від 15 000 до 150 000 доларів за матеріал виняткової парфумерної якості. Часто натуральна олія ірису замінюється ефірною олією насіння моркви і синтетичними іононами. Парфуми з нотою ірису тут.

УД.
Агарові дерева довгий час активно вирубувалися з метою виробництва ароматної деревини, частина якої йшла на виготовлення ефірної олії. З 1995 року дикорослі дерева знаходяться під охороною міжнародної конвенції CITES. Сама деревина агарового дерева практично не пахне. Аромат дає дерево, заражене спеціальним грибком, воно бореться з ним, виділяючи смолу, яку і використовують в парфумерії. Деревина, яка використовується для виробництва олії, має низький вміст смоли. Мінімум 20 кілограмів дерева потрібно для того, щоб отримати 10-12 мг олії. Ефірна олія уду дуже дорога, тож в більшості сучасних ароматів використовують синтетичні замінники. Аромати з нотою уду тут.

МУСКУС.
Натуральний мускус - це секрет залози самця кабарги, невеликого і дуже красивого оленя. Щоб отримати цю залозу, тварину вбивають.  1 липня 1975 року було прийнято конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, і з цього моменту використання натурального мускусу є незаконним. Тож, весь мускус, який сьогодні використовують в парфумерії, - синтетичний.  Аромати з нотою мускусу тут.