Ляльки супроводжують людство з давніх давен, незмінно займаючи важливе місце в повсякденному житті. Найперші ляльки - грубі, схематично створені з глини, гілочок і шматків хутра мали ритуальне значення - їх майстрували жерці, торкатися до них могли тільки старійшини племені. Ляльки служили провідниками в потойбічний світ: існувало вірування, що в глиняні копії людей «вселяються» душі тих, кому потрібно спілкування з богами або зцілення. Віра в подібну здатність ляльок існувала у різних народів, на різних материках, в різних культурах: у Центральній Америці та в Африці, в Стародавньому Єгипті і навіть в Стародавньому Римі.

Але вже в Стародавньому Єгипті одночасно з ляльками, які використовувались для релігійних ритуалів, також існували ляльки-іграшки для дівчаток, вони були різними, красивими та дорогими, або ж з соломи і обмазані глиною, але лялька завжди була у кожній родині. 

В Україні - це знаменита лялька-мотанка. Це один із найдревніших символів, який сотнями і навіть тисячами років супроводжував наших предків. Ляльку-мотанку мати клала до колиски немовляті, у скриню із рушниками та сорочками, коли донька заміж виходила. Мотанка оберігала і оберігає оселі українців. Мовчазна лялька береже таємниці цілого роду, адже переходить із покоління в покоління, від матері до дитини.

Та мабуть, найбільше розмаїття ляльок різного призначення існувало в Японії. Справжніми  аристократами серед японських ляльок, призначеними не для гри були порцелянові ляльки «хіна» - з високими зачісками, одягнені в найскладніші наряди і застиглі в витончених позах. Створення цих ляльок стало окремим і шанованим видом мистецтва. У японських музеях зберігаються ляльки, яким не менше трьох тисяч років. Ляльки хіна вважалися сімейною реліквією, до них заборонялося навіть доторкнутися, не те що ними грати. І тільки 3 березня, в Свято Дівчаток, хіна дістаються з ніш, де їх зберігають весь рік, і дівчаткам дозволяють з ними пограти. Саме тому цей день називається ще й «Святом Ляльок». Втім, маленькі японки усвідомлюють відповідальність перед хіна, як перед творами мистецтва. Особливо якщо в сім'ї є всі п'ятнадцять традиційних ляльок, від імператора й імператриці до челяді, а також золочені ширми, посуд, предмети побуту. Цей набір символізував добробут японської сім'ї, і часто «палац хіна» збирали впродовж кількох поколінь, адже коштувала кожна дрібниця дуже дорого. Продаж повної колекції могла суттєво поправити матеріальне становище сім'ї, проте служила символом повного занепаду і банкрутства.

Самими ж простими і поширеними були ляльки «Кокеші». Вони могли бути виготовлені з дерева або з глини або з товчених мушель. Існувало дванадцять шкіл з виготовлення Кокеші, і по вигляду ляльки можна було визначити, до якої школи належав майстер і з якої провінції родом ця іграшка. Саме з Кокеші зазвичай грали японські дівчатка: коштували лялечки порівняно недорого, можна було мати їх достатньо багато і не так страшно було зіпсувати під час гри. Традиційно Кокеші складається з двох частин: окремо виготовляли тіло, на яке насаджували голову. Кокеші обов'язково яскраво розмальовували, а обличчю надавали веселий, привітний вигляд.

Образ лялечок Кокеші надихнув парфумерів на створення серії однойменних ароматів. Парфуми Kokeshi зроблені у вигляді класичної ляльки Кокеші: окремо - тіло-флакон, окремо - голова-кришка. Існує класична колекція та колекція, оформлення флаконів якої розробив дизайнер Джеремі Скотт, відомий своїми епатажними колекціями. Але аромати нічим не відрізняються. Всі аромати Kokeshi - це легкість і ненав'язливість, приємна солодкість і свіжість. 

Кокеші - це чудовий подарунок друзям і рідним. Просто побажайте їм удачі, вручивши японську ляльку-талісман. У кожної ляльки є ім'я і добрий дух-покровитель. Ненав'язливі, приємні для ока кольори і східний шарм лялечок принесуть своїм власникам і їх будинку красу, мир, удачу і повагу:

  • Аромат Bambu - це справжня ода дружбі, так як в Японії бамбук - це символ дружби і лояльності.
  • Аромат Lotus - це символ чистоти і невинної краси.
  • Аромат Litchee - це символ любові.
  • Аромат Cheery - це справжня ода удачі, так як в Японії цвіт вишні - це символ успіху і процвітання.
  • Аромат Tonka - це данина силі і духу справжніх самураїв.

Існує третя колекція,, що складається з двох парфумів:  жіночий аромат Amber і чоловічий Oud у флаконах-лялечках, «одягнених» в стилізовані арабські костюми.

Тож, якщо ви бажаєте зробити приємний сюрприз - просто побажайте удачі, вручивши японську ляльку-талісман.